EU:ssa päivitettiin kriittisten raaka-aineiden lista
EU on määritellyt kriittiseksi sellaisia raaka-aineita, joilla on suuri taloudellinen merkitys ja joiden saatavuuteen liittyy mahdollisia riskejä. Ensimmäisen määrittelyn yhteydessä vuonna 2010 kriittisiksi luokiteltiin 14 eri raaka-ainetta. Niistä Suomessa on erittäin merkittävää koboltin, platinaryhmän metallien ja germaniumin tuotantoa. 35 Euroopan maan (”EU35″; kts. European Mineral Statistics 2008–2012) kaivoksista vain Suomessa tuotettiin kobolttia vuonna 2012, ja platinaryhmän metallien kaivostuotanto Suomessa vastasi 93 % niiden kaivostuotannosta EU35-maissa. Metallista germaniumia valmistettiin EU35-maista vain Suomessa, ja Suomen metalliteollisuus tuotti 58 % EU35-maissa valmistetusta metallisesta koboltista.
Vuonna 2013 tehdyssä päivityksessä EU:n kriittiseksi määrittelemien raaka-aineiden määrä nostettiin 20:een (avaa lista). Kobolttia, platinaryhmän metalleja ja germaniumia pidetään edelleen kriittisinä raaka-aineina. Joukkoon lisättyjen raaka-aineiden osalta EU35-maiden kaivoksista vain Siilinjärvellä tuotettiin fosfaattikiveä vuonna 2012 ja kromimalmeista ja -rikasteista 16 % tuotettiin Kemin kaivoksesta.
Kriittisten raaka-aineiden maailmanlaajuinen tuotanto ja malmipotentiaali Suomessa on selvitetty GTK Tutkimusraportissa 213. EU:n kriittisiksi määrittelemistä ja ei-kriittisistä mutta taloudellisesti merkittävistä raaka-aineista kerrotaan lisää Euroopan Komission verkkosivuilla.