Tutkimus ja kehitys
Kaivannaisalaan liittyvää tutkimusta tehdään laajalla rintamalla. Perinteisesti tutkimus on ollut luonnontieteellistä, geologiaan ja insinööritieteisiin (kalliomekaniikka, kaivosrakentaminen, louhinta-tekniikka, kaivosteknologia) liittyvää. Tätä tehdään yliopistoissa, korkeakouluissa, yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa. Geologista tutkimusta harjoi-tetaan Helsingin-, Turun- ja Oulun yliopistoissa sekä Geologian tutkimuskeskuksessa. Kaivoksiin liittyvää insinööritieteellistä tutkimusta tehdään useissa yliopistoissa, korkeakouluissa ja VTT:llä. Oulun yliopistoon perustettiin Oulu Mining School, missä koulutetaan ja tutkitaan kaivannaisalaan liittyviä teemoja laaja-alaisesti.
Kaivosbuumi ja sen haasteet ja vaikutukset ovat tuoneet uutena tulokkaana kaivannaisalan tutkimukseen myös yhteiskuntatieteet. Yhteiskuntatieteellistä kaivostutkimusta tehdään Itä-Suomen-, Jyväskylän-, Lapin- ja Oulun yliopistoissa, VTT:llä sekä Suomen ympäristökeskuksessa. Yhteiskuntatieteellisiä kestävän kaivostoiminnan tutkimus- ja edistämishankkeita on ollut 18 vuosina 2010-2014. Tämä sisältää myös valtion ja tutkimuslaitosten hankkeet.
Suomen itsenäisyyden rahasto (Sitra) perustama Kestävän kaivostoiminnan verkosto inventoi yli sata kaivosalan tutkimus- ja kehityshanketta, sisältäen myös kaivosympäristö- ja -teknologiahankkeet.
Suomen mineraalistrategian mukaisia tutkimuksen painopistealueita ovat:
- Näkymätön ja älykäs kaivos
- Innovatiiviset prosessit, automaatio ja optimointi
- Materiaali, energia- ja vesitehokkuus
- Päästöjen minimointi
- Kemiallis-biologiset rikastusmenetelmät
- Geotietojärjestelmät ja moniulotteiset mallit
- Innovatiiviset etsintäteknologiat
- Hightech-metallien etsintä ja rikastus
- Kierrätys, uudet ja korvaavat materiaalit
- Ympäristövaikutusten hallinta ja mittaaminen
Alan kehitystyötä tehdään lukuisissa yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä.
Mineraalialan T&K:n merkittävä rahoituslähde on ollut Tekesin Green Mining -ohjelma. Sen päätavoitteena on nostaa Suomi vastuullisen ja kannattavan kaivostoiminnan edelläkävijäksi maailmassa. Ohjelmassa luodaan kasvavan ja perinteisen kaivostoiminnan rinnalle uutta, erityisosaamista vaativaa liiketoimintaa. Keskeisenä tavoitteena on kasvattaa vientiin tähtäävien pk-yritysten määrää mineraaliklusterissa. Ohjelman avulla nostetaan tutkimus maailman huipulle valituilla sektoreilla.
Ohjelman keskeinen sisältö rakentuu kahdesta teema-alueesta:
1) Huomaamaton ja älykäs kaivos
2) Uudet mineraalivarannot
Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti hiljattain Suomen kaivannaisalan tutkimusstrategian.